™  Logotype "Concept Clean Air" Trade Mark property of C Saenkhamlue & Co KB. ™

Gastekniken

™  Logotype "Chef's Choice" Trade Mark property of C Saenkhamlue & Co KB. ™Henri Coanda visar jeteffekten, 
s k "coanda-effekt"Henri Coanda visar effekten av medinjektering

CHANPENG S ERICSSON:

Jag brukar säga att mitt gaskök har
ASIATISK KRAFT


Till absolut största delen beror det på något som kallas Coanda-effektOch du träffar på detta fenomen varje dag: Har du tänkt på att duschdraperiet dras inåt i duschen när du står och duschar. Egentligen borde ju draperiet puta utåt. Vattnet trycker ju på inifrån. Men nu har vi det här med Coanda-effekten, fenomenet som uppstår när en "jetstråle" klistrar fast på en näraliggande yta även om denna yta böjer sig bort från den ursprungliga riktningen.

Är du med? Tänk på duschdraperiet så har du grundtekniken i gasdistributionen i mitt wokkök.
Coanda-effekten. Den som upptäckte detta fenomen och först gjorde kommersiella och tekniska tillämpningar var en rumän vid namn Henri Coanda. Han föddes 1886 i Bukarest och dog 1972 i Paris. I början av 1920-talet konstruerade Henri Coanda prototypen till världens första jet motor för flygplan. Det finns tusentals patent uttagna världen över som i olika avseenden utnyttjar Coanda-effekten. Enbart i USA finns hundratals patent med praktiska (och intressanta) tillämpningar. Henri Coandas första egna patent togs i Frankrike 1936. Och 2 år senare godkändes hans patent i USA, en särskild konstruktion av propeller. Dessa två patent finns i faksimil här nere till höger. Och det är Henri Coanda som givit namn till en av fysikens ”glidlagereffekter”, den s.k. ”Coanda-effekten”.

Coanda-effekten tillför 3 starka egenskaper till mitt kök som gör att jag pratar om Asiatisk Kraft. Den 4:e och avgörande egenskapen kommer från wokkökets konstruktion.

Glidlagereffekten är första egenskapen. 

Den 2:a är viskositetens klistereffekt.

Den 3:e effekten är medinjekteringen,
som man brukar prata om i ventilation. Om man tänker sig ventilation där luften kommer ut genom en öppning som ett mycket tunt lager och med hög hastighet. Det uppstår ett tryckfall som drar med sig omgivande luft, medinjektering. (Det är bl a den kopplingen till ventilation som gjort att Concept Clean Air Ltd har kunnat ta fram ett gaskök med "Asiatisk Kraft", som jag kallar det. Concept Clean Air Ltd arbetar med flera tillämpningar av Coandas teknik i sina produkter!) 

Så har vi då konstruktionen, den 4:e effekten. På mitt wok-kök är anordningen för tillförsel av gasen in till gasspridaren konstruerad för att hjälpa fysikens lagar och Henri Coanda på traven. Concept Clean Air Ltd tog till sig Coandas upptäckter när de konstruerade mitt wokkök.

Asiatisk kraft i mitt wokkök? Det "bara blev så" när Henri Coandas effekter fick hjälp på vägen av duktiga tekniker i konstruktionen av mitt wokkök. Och det gör att wokköket har fått den kraft man måste ha för att kunna woka som man gör i Asien.

Asiatisk kraft i mitt wokkök! 
Det är då man kan hålla på med "gourmet-matlagning", då man verkligen behöver hetta och kraft. Som i mitt wokkök har. Det är då man får bra resultat. Det är då man älskar att woka. Som jag.

Med vänliga hälsningar

 

 

 

™  Logotype "Chef's Choice" Trade Mark property of C Saenkhamlue & Co KB. ™
av 
Chanpeng S Ericsson 
med teknik från

™  Logotype "Concept Clean Air" Trade Mark property of C Saenkhamlue & Co KB. ™
Massor av recept på Chanpengs hemsidor
Inte bara för wokning!

Till Concept Clean Air startsida Till Chanpengs hemsidor