Kolla priset på ditt wok-kök
CHANPENG S ERICSSON:

Då jag själv är ute på nätet och handlar så har jag fruktansvärt svårt att verkligen kunna jämföra pris med prestanda eller kvalitet. Det är mycket lättare att gå in i en affär och titta och verkligen kunna se och föreställa sig skillnaderna.
På den här sidan PRISKOLL försöker jag visa de wok-kök / gaskök som jag har hittat på nätet. Och så jämför jag dom med mitt eget. Både till PRIS och KVALITET och PRESTANDA.

Här är resultatet av min priskoll:
Billigast Italienskt gaskök Fogas
Sverige
3 725 kr
Dyrast Svenskt gaskök Asko
Sverige
15 400 kr
Tokigast Tysk kolgrill med wokpanna Heibi
Tyskland
6 200 kr
Kina/Thai exportkök Wok-4-U
Sverige
4 720 kr

Jag börjar med mitt wok-kök:
Vikt ca 5 kg. 
Diameter i topp ca 29 cm. 
Höjd ca 12 cm. 
Reglagehandtag ca 30 cm.

Reduceringsventil ställbart för lågtryck / högtryck med säkerhetsventil för tryckfall och manometer

Anslutningsslang med slangklämmor medföljer gratis. Slangen är låg/högtrycksslang, 1,4 m lång, innerdiameter 9,5 mm

Komplett wok-kök från

4 720 kr
Moms ingår.
Frakt tillkommer.
 

 

Som du kommer att se då du fortsätter priskollen så ingår sällan reduceringsventil och anslutningsslang med andra wok-kök på marknaden. Skälet till att jag vill leverera ett komplett wok-kök är att det är viktigt att ha säkerhets- och anslutningsdetaljer som passar wok-köket. Jag säljer inte "ett löst" wok-kök. Inte heller "lösa" reduceringsventiler och slangar.

 

Här har vi en "italienare" inköpt i Sverige:

Ett italienskt wok-kök som jag själv köpt på Fogas i Segeltorp i Stockholm  Det är detta wok-kök från Fogas som gjorde att jag åkte "hem" till Thailand och skaffade mig det kök som jag nu importerar och säljer!

Fogas wok-kök kostar 1 390 kronor.
Men du måste också köpa reduceringsventil. Den billigaste med manometer kostar 749 kronor hos Fogas. Vill du köpa motsvarande den jag levererar så får du lägga på ytterligare nästan 700 kronor (hos Gasolspecialisten). Min reduceringsventil är bättre och lite dyrare än Fogas. Dessutom måste du köpa slang med anslutningsanordningar. Det kostar minst 250 kronor hos Fogas. Så det totala priset på Fogas blir minst 3 725 kronor. Moms ingår. Frakt tillkommer. Nästan samma pris

Nackdelar med Fogas italienare?
Först och främst är det den tunna kopparledningen som ligger under "skaftet" och på vilken hela wok-köket vilar om du har den minsta snedbelastning. Det känns verkligen inte säkert. Och man ska vara försiktig med gas! Sedan så är hela konstruktionen instabil! Och det är stor risk att du välter wok-köket. Det har jag gjort.

Fördelar med italienaren?
Egentligen inga fördelar. 

Jag har alltså själv detta italienska wok-kök, och när jag wokar så pyser det ut gas i brännarringen på wok-köket från Fogas. Och wokning kräver verklig "gaskraft".

Italienskt gaskök från Fogas

För över musen och se hur wok-köket
vilar på det  tunna kopparröret.

 

Så har vi ett annat wok-kök. Från Tyskland:

En kolgrill som jag hittade på nätet. Den kallas för "Garten-Wok" med familjenamnet "Heibi-Grill". Pris inte mindre än €588,84 Euro inkl 16% tysk moms. Det blir ca 6 200 kronor för en kolgrill. Och ofattbart dyrt.

Kombinationen av pris och denna kolgrill med wokpanna platsar som #1 på det tokigaste jag hittade på nätet.

För några år sedan så hittade jag samma kolgrill på en svensk sida. Jag hittar den inte längre, kanske är försäljningen i Sverige nedlagd? Det svenska priset var ca 3 500 kronor. Antagligen uppåt 4 500 kr idag. Billigare. Men fortfarande dyrt för den här kolgrillen. Tycker jag.

Nackdelar?
Det är en kolgrill med wokpanna, inget wok-kök. Man kan aldrig få bra wokning med kol. Det är för dålig kraft. Det är så låg kraft att det blir som att koka maten. 

Så egentligen saknar den här kolgrillen allt. Om du vill woka. Men framför allt: Den är otroligt dyr.

Stort frågetecken också hur stabil den verkligen är?

Fördelar?
Den ser rätt fräck ut. Designen är helt OK. Riktigt snygg. Och steka korv går säkert bra.
 

En "Kina-Spis" från Asko (Sverige):

Ett wok-kök som jag hittade på nätet hos Asko. Det kostar kostar 14 400 kronor. Men också här måste du köpa reduceringsventil (749 kronor på Fogas) och slang med anslutningsanordningar (ca 250 kronor också på Fogas). Totalt för Askos "Kina-spis" ca 15 400 kronor. Moms ingår. Frakt tillkommer. Denna Kina-Spis är det dyraste jag hittat. Visst finns det dyrare kök. Men den här är dyr i förhållande till vad du får. 

Nackdelar?
Egentligen inga. Förutom priset. Jag tycker det är dyrt. 
Askos "Kina-Spis" har automattändning - precis som mitt wok-kök och steglöst gasreglage (min/max) - också det precis som mitt wok-kök.

Fördelar?
Det är snyggt med den rostfria inklädnaden. Men lite opraktiskt kanske att bära ut i trädgården? Fast det kanske inte är meningen? 

Jag har inte provat detta kök, och kan inte säga om det har verklig "wok-kraft".
 

En annan "Kina-spis" från Goods (Sverige):

Ett wok-kök som jag hittade på nätet hos Goods. Det heter "KINASPIS NGWT 3-55 och kostar kostar 9 063 kronor, inkl moms. Med tanke på Askos "Kina-Spis" här ovanför, så är nog Goods ett bättre köp. Också här måste du köpa reduceringsventil (749 kronor på Fogas) och slang med anslutningsanordningar (ca 250 kronor också på Fogas). Totalt för Goods "Kina-spis" ca 10 000 kronor (alltså inkl moms, frakt tillkommer). Goods finns i Stockholm på Birger Jarlsgatan 101.

Nackdelar?
Egentligen inga. Ser snygg och prydlig ut och billigare än Asko. 

Fördelar?
Goods "Kina-spis" har automattändning - precis som mitt wok-kök och steglöst gasreglage (min/max) - också det precis som mitt wok-kök. 

Det är snyggt med den rostfria inklädnaden. Men lite opraktiskt kanske att bära ut i trädgården? Fast det är inte meningen? 

Jag har inte provat detta kök, och kan inte säga om det har verklig "wok-kraft".
 

Ytterligare ett wok-kök från Sverige och Asko, "Wok-Pall":

Det här wok-köket finns också hos Asko. Det kostar kostar 7 225 kronor. Men också här måste du köpa reduceringsventil (749 kronor hos Fogas) och slang med anslutningsanordningar (ca 250 kronor också det hos Fogas). Totalt för Askos "Wok-Pall" betydligt över 8 000 kronor. Moms ingår. Frakt tillkommer.

Nackdelar?
Först och främst är det kopparledningen som du ser under "skaftet". Koppar är mjukt och lätt att skada. Och här går gasen. Vitala anslutningar som är ömtåliga. Jag tycker inte den detaljen ser "säker ut". Jämför med mitt wok-kök där gastekniken kommer från Concept Clean Air™, och "allt" är inbyggt. Helt enkelt det finns inga som helst ömtåliga kopparrör för gasen!

Nästa nackdel tycker jag faktiskt är pallen som är gjord i rostfritt stål. Pallen verkar inte vara så stor i omkrets. Med hög höjd och liten omkrets brukar det bli vingligt.

En annan nackdel är att wok-köket (naturligtvis) är fast monterat på pallen. Vill du ta ut Askos wok-kök i trädgården, eller ta med det till stugan eller husvagnen, så måste du bära med dig pallen också. Helt onödigt.

Så slutligen priset: Askos "Wok-Pall" är mer än dubbelt så dyrt som mitt! 

Fördelar?
Askos "Wok-Pall" har automattändning - precis som mitt wok-kök och steglöst gasreglage (min/max) - också det precis som mitt wok-kök.
Jag har inte provat detta kök, och kan inte säga om det har verklig "wok-kraft".

 

Här under är ...
 

Inte Asko !


För över musen för att se ovansidan på mitt wok-kök.

 

Så har vi två wok-kök från Thailand:

Om du själv vill handla i Thailand,
du kanske ska semestra i mitt gamla hemland? "Lucky Flames" wok-kök finns nästan överallt. "Thaithavorns" däremot är lite svårare att hitta. Jag vet att Thaithavorn inte är godkänd i EU. Lucky Flame exporteras till USA, och borde också ha CE-godkännande. Men kom i håg att gasköken är ganska tunga, och med reduceringsventil, slang och annat så kommer du lätt upp i 9-10 kg, och börjar närma dig dyr övervikt på flyget! Mitt wok-kök kommer du att ha svårt att hitta i Thailand. Det är en thai-kinesisk produkt för exportmarknader, men du kan eventuellt hitta den hos någon "piratsäljare". Skälet till att mitt wok-kök är svårt att hitta för konsumentförsäljning är att det lokala priset (i Thailand) är för högt i förhållande till de inhemska wok-köken "Lucky Flame" och "Thaithavorn".

På övre bilden är "Lucky Flame" från ett familjeföretag som köpts upp av en japansk jätte. Och genom detta blivit stor på export. Under ser du "Thaithavorn" från ett litet familjeföretag som ännu inte köpts upp av någon jätte. Och som inte alls exporterar. Jag har alltså själv wok-köken från både Lucky Flame och Thaithavorn i min lya i Bangkok, och när jag wokar så bara pyser det ut gas i brännarringarna. Inte alls den kraft som jag får ut av mitt eget Chef's Choice.

Både Lucky Flame och Thaithavorn verkar vara identiskt lika. En händelse, en tanke, eller en kopiering?
Bägge har dålig dragning av kopparrör för gasen.
Lucky Flames reglage är lite stabilare än Thaithavorns
Ingen har automattändning.
Bägge har ringar för gasspridning som är illa konstruerade.
Ingen har mitt wok-köks gasspridningsteknik (som kommer från Concept Clean Air Ltd).
Ingen har, alltså, någon verklig gaskraft.

Bortsett från utseendet
är det framförallt gastekniken som är det avgörande för mitt wok-kök, för Chef's Choice. Den tekniken kommer från Concept Clean Air Ltd som använder en teknik som kallas Coanda-effektens glidlagereffekt. Gammal beprövad teknik. Inga konstiga kopparrör. Allt säkert inkapslat. Och slutligen: Den tekniken ger den riktiga kraft som behövs när du ska woka. Du ska inte bara steka korv och koka potatis. Du ska ju kunna woka de mest kulinariska rätter! Du kan läsa mer om Coanda-tekniken under "Teknik" i menyn.
"Lucky Flame"

 

 


"Thaithavorn"

 

Här kan du skillnaderna i "finish" hos ett "riktigt exportkök" i Thailand och köken för den lokala marknaden...

till vänster "Chef's Choice - exportköket"

till höger "Thaithavorn - lokala köket"


till höger "Lucky Flame - lokala köket"


till vänster
"Chef's Choice - exportköket"

 

Läs mer om GASTEKNIKEN från

hos mitt wokkök

Jag hoppas att du haft nytta av den här PRISKOLLEN !
Och att du verkligen upptäckt skillnaden mellan de wok-kök som finns på marknaden. Det är verkligen inte lätt att vara konsument.

Men jag tror inte att du längre tycker mitt wok-kök är dyrt. Kanske du tycker att det är mycket pengar. Men kom då ihåg, att du alltid kan resonera med mig.
Vill du dela upp betalningarna så går säker det bra. Jag tycker inte att någonting ska hindra dig från att skaffa ett riktigt wok-kök. Om du verkligen vill ha ett gaskök som du alltid kommer att ha glädje av.

Har du kollat sidorna TEKNIK, PRODUKTER och allt annat här på HANDLA? Har du bestämt dig för att köpa "mitt" wok-kök, så är du hjärtligt välkommen till sidan BESTÄLL. Där fyller du i ett enkelt formulär, och så hör vi av varandra på mail och kanske på telefon.

Besvärligare är det inte.

Jag vill att du ska känna dig trygg i ditt köp. Och att du precis som jag kommer att älska att woka på ditt gaskök. Oavsett om du är professionell kock eller matälskare.

God mat lagas med respekt, kärlek och passion. Och en nypa salt.

Med vänliga hälsningar

PS
Du kan bekanta dig med mig på min hemsida:
www.chanpeng.se